Når man passerer en viss alder vil mange av oss få behov for lesebriller. Dårligere syn er naturlig del av vår aldringsprosess, men hva er det som egentlig skjer? Her får du en enkel forklaring på hvorfor så mange av oss får behov for lesebriller.

Kanskje du er i 40-årene og merker at det er vanskeligere å fokusere på nært hold? Kanskje du får oftere vondt i hodet enn tidligere? Presbyopi, eller alderslangsynthet, rammer mange av oss, og og når det starter, vil du få behov for lesebriller. Kort fortalt får du nedsatt evne til å se skarpt på nært hold jo eldre du blir. Når du endrer fokus fra et objekt på avstand til et objekt på nært hold, trekker små muskler i øynene seg sammen, og øker øyets lysbrytende kraft. Dette kalles akkommodasjon, og du kan sammenlikne det med å vri på linsen på et kamera for å øke eller redusere fokus.

Som alle andre muskler i kroppen vil også musklene i øyet bli stive med alderen, og det blir vanskeligere for musklene å endre form. Øyelinsen vil også miste mye elastisitet, og som et resultat av dette, vil øyne dine ikke lenger ha et «komplett utvalg» av fokus tilgjengelig.

Behov for lesebriller i 20-årene

Det er på grunn av nedsatt akkommodasjon at du kan merke at du trenger lesebriller etterhvert om du blir eldre. Selv om de mange føler at denne endringen skjer over natten, skjer det faktisk veldig gradvis, og starter når vi er i 20-årene. Du legger kanskje ikke merke til problemet i 20- og 30-årene fordi du fortsatt har et «stort utvalg» av fokus, men det er langt fra uvanlig å trenge lesebriller også før du har bikket 40.

Lesebriller eller progressive briller?

Det finnes mange gode alternativer til hjelp for øynene dine, og det er liten grunn til at du skal gå rundt å føle at du ser dårlig. Dersom du ser godt på avstand fra før av, vil tradisjonelle lesebriller kunne hjelpe deg utmerket på nært hold. Dersom du allerede bruker briller for å korrigere synet ditt, og nå merker at du sliter med å se skarpt på nært hold, kan det være en ide å gå over til progressive briller.

Trenger du nye lesebriller? Kjøp billige lesebriller hos ExtraOptical!


Se alle våre lesebriller her!


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Hawkeye
  Ray-Ban
  Hawkeye
  Fra kun 1395,-
 2. aor010O
  Adidas
  aor010O
  Fra kun 995,-
 3. aor004O/n
  Adidas
  aor004O/n
  Fra kun 995,-
 4. aor0110
  Adidas
  aor0110
  Fra kun 995,-
 5. Merriam
  eXo
  Merriam
  Fra kun 595,-
 6. Pollan
  eXo
  Pollan
  Fra kun 595,-
 7. Hopkins
  eXo
  Hopkins
  Fra kun 795,-
 8. Titanme
  eXo
  Titanme
  Fra kun 595,-
 9. Britannica
  eXo
  Britannica
  Regular Price 395,- Fra kun 259,-
 10. Leafly
  eXo
  Leafly
  Fra kun 595,-
 11. Diana
  eXo
  Diana
  Fra kun 595,-

Se alle våre briller!