Styrken din påvirker hvor tykt brilleglasset blir, men det er flere faktorer som spiller inn. For eksempel størrelsen på innfatningen og eventuelt brilleglassets brytningsindeks.

brilleglass sett fra siden
minus (-) styrke

Er du nærsynt vil det si at du har minusstyrke i brilleglassene dine. Du ser uklart på lang avstand, men klart på kort avstand. Nærsynte har en konkav form på brilleglasset og glasset vil bli tykt i ytterkanten av glasset og tynnere på midten. Har du astigmatisme (skjeve hornhinner) i tillegg til å være nærsynt vil dette føre til enda tykkere kant på brilleglasset. Årsaken til dette er at astigmatisme korrigeres med minusstyrke. Det betyr at i det ene snittet av brilleglasset vil to minusstyrker legges sammen for å få fullkorrigert styrken. For jo større brilleinnfatning du velger, desto tykkere vil glasset bli i kanten. Har du høy styrke, kan det være en fordel å ikke velge for stor innfatning (dette kan gjelde når styrkene begynner å strekke seg over -4.00).

Er du langsynt har du plusstyrke i brilleglassene dine. Du ser kanskje greit på lang avstand, men det kan være mer uklart på kort avstand. Langsynte har konveks form på brilleglassene og glasset blir tykkest på midten av glasset og tynnere ut mot kanten. Dermed er ikke størrelsen på innfatningen like avgjørende for hvor tykt brilleglasset blir. Har du astigmatisme (skjeve hornhinner) i tillegg til langsyntheten, så vil dette føre til at glasset får en mindre tykkelse, enn om du bare er langsynt. Det er fordi astigmatisme korrigeres med minusstyrke i det ene snittet av brilleglasset og da trekker man fra noe av plusstyrken i det ene snittet, som igjen fører til lavere plusstyrke i deler av brilleglasset.

pluss (+) styrke

Hvordan blir brilleglassene i en lesebrille?

Lesebriller korrigeres med plusstyrke. Det vil si at hvis du er nærsynt vil lesebrillen gi deg tynnere brilleglass enn avstandsbrillen. Har du en lav minusstyrke i avstandsbrillen, vil du kanskje ha en lesebrille i plusstyrke. Er du langsynt vil lesebrillen gi deg tykkere brilleglass en avstandsbrillen. Da vil lesestyrken komme i tillegg til avstandstyrken.

Indeksen på brilleglasset er også med på å påvirke tykkelsen til brilleglasset.

Brilleglassets brytningsindeks er også avgjørende for hvor tykt brilleglasset vil bli. En høyere brytningsindeks gir et tynnere glass. De vanligste indeksene å velge mellom er 1,50, 1,60, 1,67 og 1,74. Det finnes også enda høyere indekser, men da må man ofte over på spesialbestilte brilleglass.

I jobben som optiker har jeg opplevd at en del med høye styrker er opptatt av hvor tykt brilleglasset blir. Heldigvis virker det som om de som er yngre er mindre opptatt av dette enn de som er noe eldre. Det tror jeg henger igjen fra at det tidligere ikke var så kult med briller, mens dette har nå heldigvis snudd, i dag er det så mye stilige briller og det har blitt kult å bruke de! Jeg håper flest mulig velger den brillen de ønsker og ikke tenker så mye på tykkelsen på brilleglasset. Men for de som har veldig høye styrker så må man enkelte ganger likevel ta noe hensyn til styrken og med dette størrelsen på innfatningen og valg av brytningsindeks.

Kort oppsummering: minusglass blir tykkest i kanten, mens plussglass blir tykkest på midten.

Anne Bruland Høyen
Autorisert Optiker


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Diane
  Fra kun 795,-
 2. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Ed
  Fra kun 795,-
 3. Hovedbilde av brillen Rolla, fra eXo Selection. En wayfarer, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Dylan
  Fra kun 795,-
 4. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Benjamin
  Fra kun 795,-
 5. Elton
  eXo
  Elton
  Fra kun 795,-
 6. Capella
  eXo
  Capella
  Fra kun 595,-
 7. Bellatrix
  eXo
  Bellatrix
  Regular Price 795,- Fra kun 477,-
 8. Sugar Free
  eXo
  Sugar Free
  Fra kun 395,-
 9. Extender
  Oakley
  Extender
  Fra kun 1395,-
 10. Hex Jector
  Oakley
  Hex Jector
  Fra kun 1395,-

Se alle våre briller!