Tilpassing av briller – Kan man gjøre dette selv?

Når man kjøper briller på nett, kan det noen ganger være behov for å tilpasse brillen dersom den ikke sitter som man vil bak ørene, eller at brillene sitter for høyt opp på ansiktet? Da er det mange som går til optikeren for å tilpasse dette. Men, kan man gjøre dette selv?

Vi får noen spørsmål om tilpassing av briller. Noen lurer på hva de skal gjøre dersom brillestangen blir for lang, eller for kort, eller om bøyen ikke er så bøyd som man ønsker. Må man helt enkelt dra til optikeren for å fikse dette? Sveret er nei! Dette er saker man enkelt kan gjøre hjemme. La oss se nærmere på det..

Tilpasse neseputer:

Neseputene er veldig «standard» når du mottar brillene. Ibland passer disse bra, andre ganger… ikke så veldig. Disse er, som de fleste vet, veldig lette å justere. Man kan helt enkelt bruke tommel og pekefinger for å ta tak i neseputene for å så bøye til neseputene som man ønsker. Ikke dra i selve neseputene for å få metallet til å gi etter, da risikerer du at neseputene blir skadet.

På denne måten kan du også justere brillen hvor høyt opp på nesen den skal sitte. Jo bredere neseputene er fra hverandre, desto lengre ned plaserer brillen seg på ansiktet. Jo smalere neseputene er hverandre, desto høyere på nesen havner brillen. Prøv deg gjerne fram om hva som passer deg best.

Briller av plast med nesestøtter, er ikke justerbare over nesen, det man kan gjøre dersom den blir for bred over nesen er å kjøpe anti-skli neseputer, disse festes med klister på nesestøttene. De bygger inn noe, slik at det blir «smalere» over nesen.

 • Faste neseputer før justering av neseputer

  Briller med faste neseputer kan justeres for å tilpasse plassering og komfort.
 • Faste neseputer etter justering av neseputer.

  For å heve brillen på nesen klemmes neseputer sammen, og for å senke dem tas de fra hverandre.
 • Briller uten neseputer uten antiskli

  Briller uten neseputer har færre justeringsmuligheter. Man kan enten stramme opp brillene bak øret, eller sette på antiskliputer over neseroten.
 • Briller uten neseputer med antiskli

  Ved å montere på antiskliputer kan man heve brillen, og sørge for at den sitter bedre på nesen. De vil også forhindre at brillene sklir ned på nesen.

Tilpasse brillestenger bak øret:

De vanligste problemene med brillestengene, er lengden. For noen er kanskje disse for korte, for andre er de kanskje for lange. Da er det vel fint at man kan gjøre noe med dette hjemme? Alt man trenger er varmt vann eller en hårføner.

La oss si at brillestengene er for lange. Da er løsningen på dette å få enden bøyd nedover bak øret. Det man gjør da er at man varmer brillestangen med en hårføner der man ønsker å bøye den. Varm jevnt runt hele området på brillestangen som du ønsker å justere.

Etter at du har varmet brillestangen i ca 30 sekunder, kan man begynne å bøye litt. Bøy da forsiktig men bestemt. Det er en fordel å ta brillestangen med begge hendene og plassere tomlene på undersiden der du ønsker å bøye den til. Da har du noe bedre kontroll over brillestangen og bøyen. Man må ofte varme brilletangen med hårføneren flere ganger under justeringen.

Er det slik at brillestangen er for kort, at bøyen på stangen ikke bøyer seg bakom øret, må man rette ut denne for å få denne til å passe bra. Da gjør man som beskrevet her over, men istede for å bøye brillestangen mer, retter man ut bøyen. Deretter kan man eventuelt bøye til stangen der det passer.

 • Korte brillestenger

  Dersom brillestengen dine er for lange kan du justere vinkelen på dem som vist på bildet for å få dem til å sitte bedre.
 • Normale brillestenger

  Alle brillestenger kommer med en standard vinkel og lengde. Denne vil passe til de aller fleste, men for best komfort kan du justere vinkelen på stengene.
 • Lange brillestenger

  Dersom brillestengene dine er for korte, kan du vide ut vinkelen på dem. På denne måten vil stengene oppleves som lengre, og ikke sitte like hardt bak ørene.

Tilpassing av vinkel på brillestenger:

Etter en god stund med favoritt brillene, kan brillestengene begynne å vinkle seg utover. Dette er en vanlig slitasje som man kan oppleve med alle typer av briller. Dette er også noe man kan rette på selv.

Dersom det er en metallbrille, trenger man ingen varme for å ordne dette. La oss si at begge brillestengene har like stor vinkel til hver side. Da kan man helt enkelt justere dette med hjelp av nesebroen eller vinkelen mellom glasset og festet til brillestangen. (2 dobbelbilder av metallbrille om blir justert ) Dersom det er kun den ene brillestangen som har fått en vinkel, justerer du denne i vinkelen mellom glasset og festet til brillestangen.

Har du en plastbrille som skal justeres, trenger du å benytte deg av hårføneren. På samme måte som på metall eller titanbriller, justerer du enten ved nesebroen, eller i vinkelen mellom glasset og festet til brillesangen.

De beste brillene og de beste tipsene får du fra hos ExtraOptical.no!


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Holbrook
  Oakley
  Holbrook
  Fra kun 1395,-
 2. rb5279
  Ray-Ban
  rb5279
  Regular Price 1395,- Fra kun 1046,-
 3. RB5277
  Ray-Ban
  RB5277
  Fra kun 1395,-
 4. rb5228
  Ray-Ban
  rb5228
  Regular Price 1495,- Fra kun 1046,-
 5. Hovedbilde av brillen rb5154, fra Ray Ban. En Wayfarer, brun brille med Hel ramme.
  Ray-Ban
  rb5154 Clubmaster
  Regular Price 1495,- Fra kun 1046,-
 6. rb5150
  Ray-Ban
  rb5150
  Fra kun 0,-
 7. rb3447v
  Ray-Ban
  rb3447v
  Fra kun 1495,-
 8. Dirstig
  eXo
  Dirstig
  Fra kun 795,-

Se alle våre briller!