I dag har mange en arbeidshverdag hvor store deler av dagen tilbringes foran dataskjermen. Dette stiller krav til synet, øynene må jobbe med å fokusere på nært, over lengre perioder. For enkelte skaper ikke dette problemer, mens for andre resulterer dette i slitne anstrengte øyne, tretthet og hodepine. Benytter man progressive briller til daglig, kan det ofte føre til feil arbeidsstilling, som igjen kan gi utslag i stive nakke, skuldre og hodepine.

En terminalbrille, eller databrille, har brilleglass som avlaster dine øyne på nært hold og samtidig også på litt lengre avstand. Dette vil dekke behovet for lesing av papirdokumenter på nært hold og dataskjermen på litt lengre avstand. Det finnes ulike glassløsninger for databriller. Enkelte glass har liten grad av progresjon (men ikke i like stor grad som et rent progressivt glass), mens andre glass er det vi kaller enstyrke glass, som har lik styrke i hele glasset. I samarbeid med din optiker kommer du frem til den beste glassløsningen for deg. Målet er å tilpasse glass som best mulig dekker dine synsbehov hele dagen igjennom.

Ofte kan man tenke at en progressive brille fungerer til alt, men når det kommer til avstanden til dataskjermen befinner er ikke dette bestandig tilfellet. Avstanden til en dataskjem blir korrigert av en meget smal stripe på det progressive glasset, og dermed er ikke progressive briller nødvendigvis gode til denne bruken over lengre perioder. Mange opplever å må tilte hodet litt bakover for å komme inn i lesedelen av glasset, for å kunne se optimalt, og blir dermed sittende i en lite gunstig arbeidsstilling. Brilleglass som skal benyttes foran dataskjermen vil ha en bred mellomsone, der den progressive brillen er smal, og du oppnår dermed et klart syn mot skjermen samtidig som du opprettholder en god arbeidsstilling.

Terminalbriller for alle

Det er ikke bare personer som benytter progressive briller som har behov for databriller. Studenter og andre yngre personer som tilbringer lange dager foran PC ‘en kan også ha behov for briller til avlastning ved intensivt nærarbeid.

Det er ikke behov for en egen synsundersøkelse for å skaffe seg databriller. Hvis du nylig har sjekket synet og har en brilleseddel som er oppdatert kan en terminalbrille/databrille produseres ut fra denne.

Det er viktig å understreke, som det står skrevet på sidene til arbeidstilsynet at «standard progressive briller som egner seg til daglig bruk, ikke kan defineres som databriller. Arbeidsgiver har ikke plikt til å dekke utgifter til briller/kontaktlinser som arbeidstaker trenger i dagliglivet/ utenom jobb.»

Anne B. Høyen
Autorisert Optiker


Se alle våre databriller her!


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Tilbud 795,-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Tilbud 695,-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Tilbud 555,-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Tilbud 475,-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595,- Tilbud 415,-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195,- Tilbud 155,-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Tilbud 535,-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Tilbud 475,-

Se alle våre briller!