Mange benytter brillene sine fra de står opp om morgenen til de går og legger seg om kvelden. Brillene er med på alle gjøremål dagen igjennom. Slitasje på brillene vil forekomme. Svette, hår (spesielt hårprodukter som hårspray) og naturlig avfall fra hunden tærer på innfatningen og noe på glassene. Hele eller deler av brilleinnfatningen består ofte av plastikk og plastmaterialet blir ofte sprøere og mattere med tiden. Brilleinnfatninger hvor den største andelen består av metall, er til en viss grad noe mer robust mot slitasje, men også denne vil slites.

brille
neseputer

Mange briller har neseputer. Disse putene består som oftest av plast eller silikon. De er ofte blanke og gjennomsiktige når brillen er ny, men når man har brukt brillen over tid blir også disse slitte. Ofte blir de misfarget og bør skiftes med jevne mellomrom, eventuelt kan man benytte seg av en gammel tannbørste til å vaske dem, slik at man får bort gamle hudrester og svette, og for mange kvinner samler det seg også sminkerester i neseputene.

Sjekk brillene for løse skruer

Festepunktene på brillen (skruefestet mellom fronten og brillestengene) er en av de stedene brillene er mest utsatt for belastning og ofte det første som kanskje ryker. Typisk er at fjæringen eller skruefestet i brillestangen ryker og stangen løsner fra fronten. Når brillen tas av og på, er det disse punktene som utsettes for mest belastning og størst slitasje. For å slite minst mulig på skruefestene, bør brillen tas av og på med begge hender. For mange går dette på automatikk og brillen tas av med en hånd. Når brillen tas av med en hånd påføres den ene stangen mer belastning og blir utsatt for mer slitasje enn den andre siden. Det kan også være lurt å innarbeide rutiner hvor det jevnlig sjekkes om noen av skruene kan ha begynt å løsne (hvis dette er vanskelig å se uten å ha på brillene på, så hør med noen om de kan sjekke det for deg). For når brillen har vært av og på mange nok ganger, er det ikke uvanlig at en skrue kan løsne og det er kjekkere å oppdage dette før du står der med stangen i den ene hånden og resten av innfatningen i den andre.

Plastglass

Slitasje på brilleglassene er i mange tilfeller knyttet til vask av glassene, men også i noen grad ved røff behandling. I dag benyttes det i de aller fleste tilfeller plastglass foran mineralske glass (også kalt glass-glass). Det er flere årsaker til at plastglass er å foretrekke foran mineralske glass til tross for at de lettere utsettes for slitasje. Plastglass er mykere enn mineralske glass og er derfor mer utsatt for riper, men plastglassene har den store fordelen med at de er mye lettere enn mineralske glass. En annen grunn for å velge plastglass er at skulle man være uheldig å komme i en ulykke hvor brilleglassene skades, vil et mineralsk glass mest sannsynlig knuse og etablere glasskår, som kan skade øyet, mens et plastlass i de aller fleste tilfeller kun vil sprekke (barn skal alltid ha plastglass i brillene sine).

Håndtering av plastlass

Men på grunn av den store bruken av plastglass er brilleglassene mer utsatt for slitasje. Derfor er det viktig at man pusser brillene med pussekluter, som er påtenkt brilleglass, og at man unngår å bruke genseren eller skjorten man har på seg, fordi materialet i genseren eller skjorten kan være av et grovt materiale som kan lage riper i glassene. Når brillene ikke er i bruk, bør de ligge i brilleetuiet, slik at glassene ikke kommer i kontakt med skarpe/harde gjenstander.

Unngå å utsette brillene for for høy varme

De fleste brilleglassene har også en «coating» på glassene, som kalles antirefleksbehandling og en hardhetsbehandling, som skal beskytte glassene mot reflekser og riper. Hardhetsbehandlingen hjelper en god del mot riper, men hvis glassene vaskes i vann over 60o kan denne overflatebehandlingen sprekke opp og «krakelere». Da vil hardhetsbehandlingen og antirefleksbehandlingen sprekke opp og slippe taket i glasset og brillene vil bli uklare å se igjennom. Derfor er det veldig viktig at du vasker brillene i lunket vann og ikke for varmt vann. En bør heller ikke ha på seg brillene om man går inn i en badstue, for dette kan også føre til krakelering av overflatebehandlingen.

Rammeløse briller

I tillegg til plast- og metallbriller finnes det også rammeløse briller. Disse kan noen ganger være de vanskeligste brillene å håndtere riktig, spesielt ved pussing av glassene. Den beste måten å løse pussingen på er faktisk å holde i selve glasset når du pusser brillen. For holder du i stangen er det både lett å bøye selve stangen (hvis stangen er tynn) og belaste stangfestet som er festet i selve brilleglasset, som igjen kan føre til at glasset sprekker. Når rammeløse briller skal tas av eller på, bør man benytte begge hender, for å belaste stangfestene minst mulig.

Anne Bruland Høyen
Autorisert Optiker

Se noen av våre utvalgte briller under:


briller alle
 1. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Diane
  Fra kun 795,-
 2. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Ed
  Fra kun 795,-
 3. Hovedbilde av brillen Rolla, fra eXo Selection. En wayfarer, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Dylan
  Fra kun 795,-
 4. Hovedbilde av brillen Eika, fra eXo Selection. En rund, svart brille med hel ramme.
  eXo
  Benjamin
  Fra kun 795,-
 5. Elton
  eXo
  Elton
  Fra kun 795,-
 6. Capella
  eXo
  Capella
  Fra kun 595,-
 7. Bellatrix
  eXo
  Bellatrix
  Regular Price 795,- Fra kun 477,-
 8. Sugar Free
  eXo
  Sugar Free
  Fra kun 395,-
 9. Extender
  Oakley
  Extender
  Fra kun 1395,-
 10. Hex Jector
  Oakley
  Hex Jector
  Fra kun 1395,-

Se alle våre briller!