Om brilleseddel

Hvordan tolke brilleseddelen? Det kan for noen virke utfordrende, men heldigvis er det rimelig enkelt! Brilleseddelen er oppskriften på hvilke glass du behøver i dine briller.

Når du skal bestille briller på nett hos ExtraOptical, behøver vi disse verdiene fra brilleseddelen.

Nedenfor ser du noen vanlige standarder for angivelse av brillestyrke. Dersom du har felt som er tomme, har verdien 0 eller NONE, skal du ikke fylle inn verdier i dette feltet ved bestilling. Seddelen er delt inn i høyre (OD) og venstre (OS) øye. OD er den latinske forkortelsen for oculus dextra (høyre øye), og OS er forkortet oculus sinstra (venstre øye).

 • SPH

  Din Styrke, pluss (+) eller minus (-).
 • CYL

  Angir mengden skjeve hornhinner.

 • Se noen av våre utvalgte briller under:

 • AXIS

  Angir retningen på skjeve hornhinner.
 • PD

  Din pupilleavstand (feks 63 eller 32/31).
 • ADD

  Lesetillegg for å se på nært hold.


Les mer detaljert om de ulike benevnelsene her!

 

Brilleseddel eksempel 1

Klassisk vertikalt oppsett av brilleseddelen med en kolonne for høyre øye og en for venstre øye. Høyre øye står alltid oppgitt først fra venstre.

Klassisk horisontalt oppsett av brilleseddel med en rad for høyre øye og en rad for venstre øye. Høyre øye vil her alltid stå øverst.

Elise Dalby collection

Horisontalt oppsett av brilleseddel, med bruk av symboler på de ulike verdiene. Se forklaring på disse verdiene lengre oppe på denne siden, eller fullstendig forklaring i bunnen av siden.

 

Sphere (SPH):

- Forteller graden av langsynthet + (hypermetropi - du ser dårligere på nært hold) eller nærsynthet - (myopi - du ser dårligere på langt hold ).

Cylinder (CYL):

- Forteller graden av skjev hornhinne (astigmatisme). Dette forteller hvor mye svakere det ene snittet i glasset skal være for å korrigere skjevheten. Dersom man ikke har skjev hornhinne så vil dette være tomt, 0 verdi eller ha "verdien" NONE.

Axis (AXE):

- Forekommer kun hvis det er en verdi i Cylinder (CYL) boksen, dvs her angis retningen på det foregående snittets styrkeakse i området fra 0 til 180 grader.

Addition (ADD):

- Man ser dårligere på nært hold og har problemer med å lese liten skrift. Det leggs til en ekstra styrke i den nedre delen av en multifokal linse (progressive briller).

Pupilledistanse (PD):

- Brilleseddel skal også oppgi avstanden mellom glassenes optiske sentre PD (Pupillary Distance). Avstanden oppgis i millimeter. Avstanden angis enten i én verdi på brilleseddelen (f.eks. 63), eller som to verdier, en for lang avstand og en for nær.

Visus (VIS)

- Ikke relevante verdier for sliping av glass! Visus er øyets oppløsningsevne. Har man riktig brilleglass vil man få maksimal visus. Hvor god visus man har er individuelt og det er styrken i glasset som påvirker visus ikke hvilke glass man har. For eksempel, for å få førerkort er Visuskravet 0,5. Det vil si at man skal kunne lese et bilskilt på 20 meters avstand.

Prisme (PRS):

- Angir eventuelle samsynsfeil, dersom høyre og venstre øye ikke er samkjørte.

Base (BAS):

- Angir i hvilken retning prismene er satt.

Dersom du har andre opplysninger på en brilleseddel – er dette verdier vi ikke behøver for å slipe brilleglass.


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Tilbud 795,-
 2. Horten
  eXo
  Horten
  Regular Price 995,- Tilbud 695,-
 3. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Tilbud 555,-
 4. Kongsberg
  eXo
  Kongsberg
  Regular Price 795,- Tilbud 475,-
 5. Moelv
  eXo
  Moelv
  Regular Price 595,- Tilbud 415,-
 6. Moss
  eXo
  Moss
  Regular Price 195,- Tilbud 155,-
 7. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Tilbud 535,-
 8. Mysen
  eXo
  Mysen
  Regular Price 595,- Tilbud 475,-

Se alle våre briller!