En veldig stor andel av oss lider av en eller annen form for synslidelse, og bruker briller eller kontaktlinser for å korrigere dette. Synsproblemene er selvfølgelig ikke noe man legger igjen hjemme når man drar på jobb, og vi skal i dag se litt på de forskjellige typene brillemuligheten man har.

Dette er det veldig mange tenker på som en «vanlig brille». En avstandsbrille korrigerer normalt for medfødte synsfeil. En avstandsbrille med enstyrkeglass vil enkelt forklart gjøre at en person som ser dårlig på alle avstander vil se normalt. Det betyr at dersom man for eksempel har en styrke på -2,00, vil man med en brille som korrigerer for dette, se like godt som alle andre på alle avstander når man har på seg briller. En avstandsbrille passer de fleste og brukes i alle arbeidssituasjoner.

Lesebriller

Lesebriller er noe som kommer med alderen, og rammer de fleste av oss. Når man blir eldre, klarer ikke musklene i øyet å krumme linsen i like stor grad. Dermed mister man rett og slett muligheten til å fokusere på nært hold. For å lese klart må man dermed holde objektet på lengre avstand, og armene blir fort for korte. Normalt har man godt syn på lang avstand, og vil da kun trenge en brille som hjelper øynene å fokusere på nært hold. Som regel vil en ekstrastyrke til lesing ligge i området 1,75 til 2,50, men det kan også forekomme store variasjoner på dette. Styrken vil som regel forverre seg med alderen, før det stabiliserer seg. En lesebrille passer for deg som sjelden har bruk for å lese på nært hold, og som ser godt på avstand. Brillen på tas av og settes på hver gang man skal lese.

Progressive briller

En progressiv brille er enkelt forklart en avstandsbrille og lesebrille i samme glass. I øvre del av glasset på en progressiv brille vil man enten ha den nødvendige korreksjonen for å se på lang avstand (eller ingen styrke), mens man i nedre del av glasset vil ha styrke for å lese på nært hold (typisk 40cm avstand). Dette betyr i praksis at man ser igjennom øvre del av glasset når man ser på lang avstand, og at man så ser ned i nedre del av glasset når man skal lese. Progressive briller er forbundet med en tilvenningsperiode. Enkelte opplever at det fungerer fint med en gang, mens andre aldri helt klarer å venne seg til å ha flere styrker i glasset samtidig. Progressive briller passer for deg som har behov for å kunne se skarpt på både avstand og nære, samtidig som man ønsker å slippe å bytte eller ta av briller.

Databriller

I utgangspunktet finnes det to forskjellige typer databriller. Man kan ha en enstyrke databrille, som da gir deg litt ekstra hjelp til å fokusere på skjermen (typisk 60cm). Det andre alternativet er det som kalles en terminalbrille, men som i realiteten er en progressiv brille tilpasset PC og lesing. Øvre del av glasset vil da være tilpasset styrken for å se klart på PC avstand (60cm), mens nedre del av glasset vil være tilpasset avstanden for å lese (40cm). Data og terminalbriller passer for deg som har en typisk kontorjobb, og som stort sett sitter for en dataskjerm hele dagen.

Trifokale briller/resepsjonsbriller

I det siste har også trifokale briller kommet på markedet. Dette vil være som en progressiv brille, men da med tre styrker i stedet for 2. Øverste del av glasset vil da være tilpasset langt hold, midterste del av glasset vil være tilpasset avstanden til PC-skjerm, og nederste del av glasset vil være tilpasset til leseavstand. Denne typen briller blir mye brukt av personer som jobber mye foran PC med kontorarbeid, men som for eksempel deltar hyppig i møter/resepsjonsarbeid, der man også har behov for å ofte måtte fokusere på langt hold. Trifokale briller vil være ekstra utfordrende å tilpasse seg, da synet da har tre forskjellige styrker å forholde seg til.


Nye jobbbriller? Sjekk utvalget her!


Se noen av våre utvalgte briller under:

briller alle
 1. Hawkeye
  Ray-Ban
  Hawkeye
  Fra kun 1395,-
 2. ca6636/n
  Carrera
  ca6636/n
  Fra kun 995,-
 3. aor010O
  Adidas
  aor010O
  Fra kun 995,-
 4. aor004O/n
  Adidas
  aor004O/n
  Fra kun 995,-
 5. aor0110
  Adidas
  aor0110
  Fra kun 995,-
 6. Merriam
  eXo
  Merriam
  Fra kun 595,-
 7. Pollan
  eXo
  Pollan
  Fra kun 595,-
 8. Hopkins
  eXo
  Hopkins
  Fra kun 795,-
 9. Titanme
  eXo
  Titanme
  Fra kun 595,-
 10. Britannica
  eXo
  Britannica
  Regular Price 395,- Fra kun 259,-
 11. Leafly
  eXo
  Leafly
  Fra kun 595,-

Se alle våre briller!